POBIERZ DIETĘ
Podaj adres email, na który wyślemy Ci ebook.
Dziekujemy!
Twój ebook został wysłany na podany adres mailowy.
DNA MOCZANOWA
O CO W TYM CHODZI?
Dna moczanowa jest powszechną i złożoną formą zapalenia stawów, wywołaną nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi, związany z nieprawidłowościami w zakresie przemiany puryn w organizmie. Charakteryzuje się nagłymi, silnymi atakami bólu, obrzękiem, zaczerwienieniem w stawach, najczęściej w dużym palcu u stopy.
Objawy dny moczanowej, które możesz zaobserwować:
•intensywny ból stawów, głównie dużego palca u stopy (inne miejsca narażone na atak bólu to: kolana, łokcie, nadgarstki, palce u rąk)
•dolegliwość najbardziej dokucza w ciągu pierwszych czterech godzin i trwa
do około dwunastu
•uczucie dyskomfortu w dłuższym czasie, ponieważ ból o mniejszym nasileniu
może jeszcze trwać od kilku dni do kilku tygodni, a ataki mogą obejmować
nawet kilka stawów
•dotknięte atakiem stawy stają się ciepłe i zaczerwienione, co jest widocznym
efektem stanu zapalnego
•trudności z poruszaniem się, ponieważ w momencie ataku stawy stają się opuchnięte
i doskwiera uczucie bólu
O dnie moczanowej mówi się w kategorii chorób cywilizacyjnych. Dotyczy ludzi na całym świecie. Powstaje między innymi na skutek nieprawidłowego odżywiania.
Dodatkowo ryzyko występowania dny moczanowej wzrasta wraz z wiekiem oraz przy okazji chorób współistniejących, takich jak cukrzyca, otyłość czy nadciśnienie tętnicze. Dlatego ważne jest, aby właściwie określić przyczyny i podjąć odpowiednie działania.
DIETA NISKOPURVNOWA
STYL ZYWIENIA
Dieta przy dnie moczanowej powinna być skomponowana z produktów o niskiej zawartości puryn. Czy może być jednocześnie smaczna i jak ją urozmaicić?
Podpowiedzi znajdziesz poniżej.
Wybieraj produkty dostarczające mniej niż 50 mg związków purynowych na 100 g produktu. Wśród nich znajdziesz:
•warzywa: pomidor, ogórek, sałata, cebula, cukinia, rzodkiew, ziemniaki, marchew, zielone oliwki, dynia, kapusta włoska i pekińska, kukurydza, czosnek, szczypiorek
•owoce: jabłka, gruszki, czereśnie, truskawki, agrest, śliwki, winogrona, wiśnie, porzeczki czerwone, maliny, brzoskwinie, pomarańcze, kiwi, śliwki, morele, awokado, melony, banany
•produkty zbożowe: pieczywo pszenne, mąki pszenne, ryże, kasze, płatki zbożowe
•produkty mleczne: mleko, zsiadłe mleko, naturalne jogurty, kefiry, maślanki, chude twarogi, sery żółte, sery pleśniowe
•oleje roślinne, oliwa z oliwek
•jaja
Unikaj natomiast produktów, w których jest powyżej 100 mg związków purynowych na 100 g produktu. Ogranicz lub wyeliminuj poniższe produkty:
•mięso i wędliny: kiełbasy wieprzowe i wołowe, salami, wołowina, wieprzowina, mięso królika, cielęcina, drób
•ryby i owoce morza: łosoś, śledź, makrela, karp, halibut, krewetki
•warzywa strączkowe: fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca
•musztarda, otręby ryżowe, słonecznik, mak, kminek
W przypadku osób z dną moczanową ważna jest też ilość wypijanych płynów - minimum 3 litry na dobę. Ma to na celu rozcieńczenie stężenia kwasu moczowego oraz zwiększenie jego wydalania wraz z moczem.
DIETA NISKOPURVNOWA DOBRE PRAKTYKI
Będąc na diecie niskopurynowej istotne jest, aby przestrzegać kilku zasad:
•nawadnianie organizmu min. 3 litrami płynów na dzień, najlepiej wody o zasadowym pH, aby zapobiec nadmiernemu zagęszczeniu moczu i wytrącaniu się kryształów kwasu moczowego
•regularne posiłki, najlepiej 5 posiłków dziennie, przy czym ostatni min.
na 3 godziny przed snem
•spożywanie niewielkich porcji jedzenia
•gotowanie potraw na parze, duszenie
•unikanie smażenia, opiekania i grillowania
•wyłączyć z diety cukier i alkohol
Skuteczna dieta niskopurynowa to przede wszystkim dobrze zbilansowane posiłki, aby przy wykluczeniu czy ograniczeniu określonych produktów nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Dobrze jest też stosować zasadę, aby całodzienny udział energii z tłuszczów nie przekraczał 35 % przy prawidłowej masie ciała, z białek - 15-30 %, a z węglowodanów 50-55 %. Wynika to z faktu, że węglowodany sprzyjają wydalaniu puryn, a tłuszcze – ich wchłanianiu.
DNA MOCZANOWA
NIE LUBI PIWA
Mimo, że piwo, ani inne alkohole nie zawierają puryn - są destylatami, to dla osób zmagających się z dna moczanową są mocno niewskazane. Stężeniu kwasu moczowego sprzyja odwodnienie, a alkohol - wiadomo odwadnia. Ponadto, etanol powoduje podwyższenie stężenie kwasu moczowego we krwi, ogranicza wydalanie kwasu moczowego wraz z moczem oraz nasila rozpad związków wysokoenergetycznych, takich jak ATP. Te z kolei pod wpływem alkoholu uwalniają do organizmu puryny. Piwo najbardziej ze wszystkich alkoholi podnosi poziom kwasu moczowego we krwi i najczęściej przyczynia się do ataków dny moczanowej. Piwo produkowane jest bowiem z drożdży piwnych, jednego z głównych źródeł puryny.
Odwodnienie, nadmierna synteza wewnętrzna puryn i puryny powstałe w wyniku rozpadu związków wysokoenergetycznych to całkiem sporo negatywnych efektów dla osób zmagających się z dna moczanową i to z powodu tylko jednego produktu: alkoholu. Rozsądek i umiar to najlepsze rozwiązanie.
DIETA NISKOPURYNOWA
pH WODY JEST WAŻNE
Aby wspomagać pracę nerek i usprawniać oczyszczanie organizmu z nadmiaru kwasu moczowego należy odpowiednio nawadniać organizm. Jak wiadomo przyczyną dny moczanowej jest nadmierne gromadzenie się kwasu, który trzeba z organizmu usunąć lub ograniczyć jego produkcję. A najlepiej jedno i drugie. Warto wiec zwrócić uwagę na to co się pije, bowiem są napoje dopuszczane i odradzane przy dnie moczanowej. Jednym z najlepszych jest woda, o ile jest to woda dobrej jakości.
Wśród wód wymienić należy jonizowaną wodę alkaliczną (wodę o zasadowym pH), którą cechuje wysoka wchłanialność z uwagi na niewielki rozmiar cząsteczki wody alkalicznej (przez co ułatwione jest rozpuszczanie w wodzie składników, które mają być z organizmu wypłukane) oraz wysoka zawartość cząsteczek aktywnego wodoru o właściwościach antyoksydacyjnych -przeciwzapalnych.
Wodę alkaliczną można wykorzystać nie tylko do bezpośredniego picia ale również do przygotowywania posiłków i napojów. Sprawdzi się też podczas zaparzania ziół, herbat i kawy (od czasu do czasu). Wodę alkaliczną można wykorzystać do gotowania np. zup. Różnica w smaku wynika przede wszystkim z eliminacji chlorków i fluorków w czasie jonizacji. Gotowane w wodzie alkalicznej warzywa zachowują więcej wartości odżywczych, a w przypadku niektórych produktów woda zasadowa skraca czas obróbki termicznej. Warto w niej również myć owoce lub warzywa, które dłużej zachowują wówczas świeżość.
Ważne: woda alkaliczna i dieta nie mogą zastąpić leków. Żródłó: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2976726/