Woda kwaśna – wsparcie w SARS-CoV-2
Kwaśna woda elektrolizowana silnie dezaktywuje SARS-CoV-2 w zależności od ilości wolnego dostępnego chloru wchodzącego w kontakt z wirusem.
Pacjenci z ciężkim ostrym zespołem oddechowym koronawirusa 2 (SARS-CoV-2) zostali po raz pierwszy zgłoszeni w Chinach w grudniu 2019 roku [1]. W dniu 22 czerwca 2020 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zgłosiła > 8,8 miliona potwierdzonych przypadków SARS-CoV-2 i > 460 000 zgonów na całym świecie [2]. Zasadniczo ważne jest, aby zmniejszyć liczbę zakażeń międzyludzkich poprzez egzekwowanie ścisłych, praktycznie trwałych środków kontroli, takich jak zapewnienie ludziom wystarczającej ilości przeciwwirusowego środka dezynfekującego. Jednak światowy popyt doprowadził do niedoboru środków dezynfekujących na bazie alkoholu, które skutecznie inaktywują SARS-CoV-2 [3].
Kwaśna woda elektrolizowana (EW) o wysokim stężeniu wolnego dostępnego chloru (FAC) wykazuje silne działanie przeciwdrobnoustrojowe na bakterie, grzyby i wirusy. Woda kwaśna nie szkodzi ludziom w porównaniu z chlorem, dlatego dopuszcza się jego stosowanie w przemyśle rolno-spożywczym [[4], [5], [6]]. Wytwarzana w jonizatorach wody woda kwaśna zawiera dużą ilość kwasu podchlorawego w jednej komorze. W drugiej komorze jonizatorów wody jest silnie alkaliczna woda zawierająca NaCl lub KCl. Kwaśna EW ma działanie wirusobójcze przeciwko ludzkiemu wirusowi niedoboru odporności, wirusowi zapalenia wątroby typu B, wirusom opryszczki pospolitej, norowirusowi, wirusowi grypy A i wirusowi choroby jamy ustnej [[7], [8], [9], [10], [11], [12]].
10 września 2020 w Biochem Biophys Res Commun opublikowano wyniki badań, przeprowadzone przez Yohei Takeda, Hiroshi Uchiumi, Sachiko Matsuda i Haruko Ogawa, w których oceniano działanie wirusobójcze EW przeciwko SARS-CoV-2 w celu ułatwienia jego szerokiego stosowania jako alternatywnego środka dezynfekującego i przyczynienia się do kontroli SARS-CoV-2.
W badaniach wykazano, że szybki wirusobójczy efekt kwaśnego EW zależał od stężenia FAC, a starzejący się kwaśny EW, w którym prawie utracono FAC, nie wykazywał zdolności inaktywacji SARS-CoV-2. Wynik ten pokazuje, że zwykły kwaśny roztwór bez FAC nie dezaktywuje SARS-CoV-2 w krótkim czasie. Dlatego stężenie FAC jest krytyczne dla zdolności kwaśnego EW do inaktywacji wirusa. Jednakże, gdy stosunek objętości kwaśnego EW do roztworu wirusa jest niski, nawet przy wysokim stężeniu FAC, tak mała objętość EW nie była w stanie wystarczająco inaktywować SARS-CoV-2. Wyniki te sugerują, że wirusobójcze działanie kwaśnego EW przeciwko SARS-CoV-2 zależy od ilości FAC kontaktującego się z wirusem. Ponadto obecność białek w wysokich stężeniach zapobiega wirusobójczemu działaniu kwaśnego EW. Odkrycia ponadto sugerują, że kwaśny EW z dużymi ilościami FAC jest wymagany do inaktywacji SARS-CoV-2 na brudnej powierzchni zawierającej wiele białek. Dlatego zalecane jest stosowanie odpowiedniej objętości kwaśnego EW o wysokich stężeniach FAC w celu skutecznej inaktywacji SARS-CoV-2.
Podsumowując, kwaśny EW z dużymi ilościami FAC jest skutecznym środkiem dezynfekującym przeciw SARS-CoV-2. Duża ilość tak skutecznych antywirusowych środków dezynfekujących o szybkiej, silnej zdolności inaktywacji SARS-CoV-2 może chronić osoby z wysokim ryzykiem zakażenia SARS-CoV-2 i zapobiegać rozprzestrzenianiu się SARS-CoV-2.
Cytowane za www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Dane źródłowe
- Zhu N., Zhang D., Wang W., Li X., Yang B., Song J., Zhao X., Huang B., Shi W., Lu R., Niu P., Zhan F., Ma X., Wang D., Xu W., Wu G., Gao G.F., Tan W. A novel coronavirus from patients with pneumonia in China, 2019. N. Engl. J. Med. 2020;382:727–733. doi: 10.1056/NEJMoa2001017. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- World Health Organization, reportCoronavirus disease (COVID-2019) situation reports. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports(accessed 23 June 2020).
- Kratzel A., Todt D., V’kovski P., Steiner S., Gultom M., Thao T.T.N., Ebert N., Holwerda M., Steinmann J., Niemeyer D., Dijkman R., Kampf G., Drosten C., Steinmann E., Thiel V., Pfaender S. Inactivation of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 by WHO-recommended hand rub formulations and alcohols. Emerg. Infect. Dis. 2020;26 doi: 10.3201/eid2607.200915. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- Huang Y.R., Hung Y.C., Hsu S.Y., Huang Y.W., Hwang D.F. Application of electrolyzed water in the food industry. Food Contr. 2008;19:329–345. doi: 10.1016/j.foodcont.2007.08.012. [CrossRef] [Google Scholar]
- Thorn R.M.S., Lee S.W.H., Robinson G.M., Greenman J., Reynolds D.M. Electrochemically activated solutions: evidence for antimicrobial efficacy and applications in healthcare environments. Eur. J. Clin. Microbiol. Infect. Dis. 2012;31:641–653. doi: 10.1007/s10096-011-1369-9. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- Chen Y., Xie H., Tang J., Lin M., Hung Y.C., Lin H. Effects of acidic electrolyzed water treatment on storability, quality attributes and nutritive properties of longan fruit during storage. Food Chem. 2020;320:126641. doi: 10.1016/j.foodchem.2020.126641. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- Morita C., Sano K., Morimatsu S., Kiura H., Goto T., Kohno T., Hong W., Miyoshi H., Iwasawa A., Nakamura Y., Tagawa M., Yokosuka O., Saisho H., Maeda T., Katsuoka Y. Disinfection potential of electrolyzed solutions containing sodium chloride at low concentrations. J. Virol Methods. 2000;85:163–174. doi: 10.1016/S0166-0934(99)00165-2. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- Geun W.P., Boston D.M., Kase J.A., Sampson M.N., Sobsey M.D. Evaluation of liquid- and fog-based application of sterilox hypochlorous acid solution for surface inactivation of human norovirus. Appl. Environ. Microbiol. 2007;73:4463–4468. doi: 10.1128/AEM.02839-06. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- Tagawa M. Inactivation of a hepadnavirus by electrolysed acid water. J. Antimicrob. Chemother. 2000;46:363–368. doi: 10.1093/jac/46.3.363. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- Tanaka N., Fujisawa T., Daimon T., Fujiwara K., Tanaka N., Yamamoto M., Abe T. The effect of electrolyzed strong acid aqueous solution on hemodialysis equipment. Artif. Organs. 1999;23:1055–1062. doi: 10.1046/j.1525-1594.1999.06224.x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- Tamaki S., Bui V.N., Ngo L.H., Ogawa H., Imai K. Virucidal effect of acidic electrolyzed water and neutral electrolyzed water on avian influenza viruses. Arch. Virol. 2014;159:405–412. doi: 10.1007/s00705-013-1840-2. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
- Bui V.N., Nguyen K.V., Pham N.T., Bui A.N., Dao T.D., Nguyen T.T., Nguyen H.T., Trinh D.Q., Inui K., Uchiumi H., Ogawa H., Imai K. Potential of electrolyzed water for disinfection of foot-and-mouth disease virus. J. Vet. Med. Sci. 2017;79:726–729. doi: 10.1292/jvms.16-0614. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]