Bezpieczne i mądre odchudzanie
O odchudzaniu, diecie i … wodzie alkalicznej
Po miesiącach spędzonych w izolacji z powodu pandemii, zajadania stresów, braku ruchu okazuje się, że statystycznie wszyscy przybraliśmy na wadze. Nie wolno tego ignorować, bo kilka kilogramów za dużo to zwykle początek poważnych problemów z nadwagą.
Konsultacja medyczna: lekarz internista Barbara Jerschina, ekspert medycyny estetycznej i przeciwstarzeniowej, Główny Lekarz wyścigu Tour de Pologne
Nadwaga i otyłość to dwa pojęcia, które dotyczą coraz większej liczby osób na całym świecie. Nie są oczywiście ze sobą tożsame, ale oba przyczyniają się do utraty zdrowia. To pierwsze często okazuje się wstępem do poważnej, zagrażającej życiu choroby jaką jest otyłość.
Doktor Barbara Jerschina podkreśla, że pierwsze nadmiarowe kilogramy, należy potraktować jak dzwonek alarmowy, bo tak zaczyna się właśnie patologiczne gromadzenie tkanki tłuszczowej, przekraczające fizjologiczne potrzeby organizmu. Większość osób godzi się z tym stanem i najczęściej na początku całkowicie go bagatelizuje. A przecież nie sposób nie zauważyć zmiany, bo dodatkowe pięć kilo oznacza nowy rozmiar ubrania.
Niestety szczupłą sylwetkę wciąż postrzegamy w kategoriach estetycznych a nie zdrowotnych. A dla części osób argumenty związane z wyglądem nie są wystarczającym powodem, bo zadbać o prawidłową wagę. Co więcej w świecie mody pojawił się trend akceptujący sylwetkę XXL, a to daje przyzwolenie na tycie. Barbara Jerschina zwraca uwagę, że trendy, w ramach których aprobuje się nadwagę są z medycznego punktu widzenia niebezpieczne i niedopuszczalne. Wiadomo już na pewno, że dodatkowe kilogramy obciążają organizm i powodują poważne choroby skracające życie. To właśnie powinno być najważniejszym argumentem w trosce o zachowanie prawidłowej masy ciała.
Jeśli na pierwsze zbędne kilogramy zareagujemy odpowiednio szybko unikniemy ryzyka utraty zdrowia. Niestety, potwierdzają to lekarze i dietetycy, utyć można bardzo szybko, pozbyć się wagi już nie. Powrót do właściwej masy ciała kojarzy się z wymagającą dietą. Przepisów na nie brakuje, kuszą obiecujące diety cud. Jednak pamiętajmy o tym, że źle skonstruowana dieta odchudzająca to gwarantowany i wielce frustrujący efekt jo-jo. Każda prawidłowa dieta, stosowana nawet przy niewielkiej nadwadze powinna być przemyślana, skonsultowana ze specjalistą. Nie ma diet uniwersalnych, bo każdy tyje z innego powodu. Doktor Jerschina zaznacza, że diety obiecujące szybki sukces to diety niedoborowe, na których zmniejsza się masa mięśniowa zamiast tkanki tłuszczowej. A to masa mięśniowa odpowiada za tempo przemiany materii. U osób z nadwagą szybkość metabolizmu jest zmniejszona. Więc jeśli osoba pragnąca się odchudzić dodatkowo traci masę mięśniową to spowoduje jeszcze większe spowolnienie tempa przemiany materii.
Dobrze dobrana dieta ma nie tylko spowodować utratę kilogramów, ale przede wszystkim zmianę nawyków żywieniowych. Kluczowym elementem każdej diety, bez względu na jej charakter, jest spożywanie odpowiedniej ilości wody wysokiej jakości. Nawodnienie organizmu na właściwym poziomie przyspiesza metabolizm i pozwala pozbyć się toksyn. Jak podkreśla doktor Jerschina wielką zaletą wody jest jej zerowa kaloryczność. Pita przed posiłkiem zmniejsza łaknienie, co więcej można nią stłumić ochotę na słodycze.
Trzeba też pamiętać o tym, że wypijana w niewystarczających ilościach powoduje gromadzenie się jej w organizmie a to odbija się na wadze. Trudno jest przedstawić dokładną receptę, ile wody powinien wypić każdy człowiek na diecie. Najogólniej przyjmuje się, że 1 litr na 30 kg wagi ciała. Ale oczywiście należy brać pod uwagę takie czynniki jak wysiłek fizyczny, wiek, płeć, rodzaj wykonywanej pracy. Ważne jest również równomierne spożywanie wody przez cały dzień, a przede wszystkim wypicie pierwszej porcji tuż po przebudzeniu.
Tak naprawdę poza ilością spożywanej wody ważna jest jej jakość i odpowiednie pH. Najbardziej przyjazna organizmowi jest ta, która znajduje się w świeżych owocach i warzywach. To ona najskuteczniej potrafi nawodnić komórki całego organizmu. Co ma znaczący wpływ na dietę. Jednak pełne uzupełnienie płynów w ten sposób nie jest możliwe. Dlaczego woda zawarta w warzywach i owocach okazuje się tak skuteczna w nawodnieniu organizmu? Przede wszystkim dlatego, że jest to woda alkaliczna. Dzięki temu jest bardzo dobrze wchłaniana przez komórki organizmu.
W Korei Południowej prowadzone są zaawansowane badania na temat wody, która ma największe zdolności do nawodnienia oraz badania na temat wody krążącej w organizmie. Ich autorem jest profesor Moo-Shik Chun. Wyniki swoich prac opublikował w książce p.t. Water and Health”. Okazują się one bardzo interesujące ponieważ opisują różnice między parametrami „zwykłej wody” a tej krążącej w komórkach. Jednoznacznie potwierdzone zostają różnice dotyczące temperatury zamarzania wody komórkowej i podwyższonego pH. Jak się okazuje to właśnie poziom pH jest istotnym parametrem powodującym skuteczniejsze nawodnienie organizmu. Wszystkie płyny w organizmie, poza moczem i sokiem żołądkowym mają alkaliczny odczyn i to jest o tyle ważna informacja, że ich uzupełnianie z uwzględnieniem poziomu pH jest niezwykle istotne dla pobudzenia prawidłowego metabolizmu.
Warto przypomnieć, że w medycynie Wschodu woda alkaliczna jest stosowana do leczenia wielu schorzeń, między innymi cukrzycy i otyłości. W ogóle w Azji ten typ wody jest niezwykle popularny, szczególnie ceniony przez japońskich i koreańskich dietetyków jako środek wspomagający w walce z nadwagą. W ich opinii taka właśnie woda sprzyja detoksykacji organizmu, pomaga pozbyć się z jelit złogów niestrawionej żywności, które zatruwają organizm.
Według naukowców z Azji woda jonizowana umożliwia walkę z wolnymi rodnikami a jej spożywanie w trakcie diety jest równie ważne jak sama dieta. Zmodyfikowana budowa ułożenia cząsteczek sprawia, że uczestnicząc w procesach metabolicznych – skuteczniej usuwają z organizmu toksyny.
Według tamtejszych norm należy pić co najmniej 30ml wody zjonizowanej czyli o wysokim pH na kilogram ciała. To zmniejsza zakwaszenie organizmu i pozwala utrzymać równowagę kwasowo zasadową będącą podstawą homeostazy. W ten sposób udaje się osiągnąć zadawalające efekty w odchudzaniu i utrzymaniu wagi.
Wodę jonizowaną o pH wyższym niż 7,5 można wydobywać z głębin Ziemi. Jednak we współczesnym świecie można ją także samodzielnie „wyprodukować” korzystając z jonizatorów wody. Proces elektrolizy wody dokonuje się w nich w zupełnie bezpieczny sposób przy pomocy prądu. Przepływ prądu elektrycznego pomiędzy katodą i anodą jonizatora powoduje oddzielanie jonów kwasowych i zasadowych.
Dzięki energii elektrycznej, dokonuje się reorganizacja struktury H2O, tak jak ma to miejsce w przypadku wody przebiegającej przez konstrukcje skalne cechujące się tzw. niskim potencjałem redoks, czyli zdolnością do oddawania lub przyjmowania elektronów. Dzięki domowym jonizatorom wody uzyskuje się wodę o doskonałych alkalicznych parametrach. Z tych względów to bezkonkurencyjne rozwiązanie względem wód butelkowanych, nie wspominając już o istotnym aspekcie ograniczenia zużycia plastiku. Warto jednak pamiętać, by wybierać jedynie certyfikowane i atestowane produkty.
W diecie bardzo ważnym elementem jest wyrobienie w sobie nawyku picia wody. Doktor Jerschina zaznacza, że nie wszyscy odczuwają pragnienie w ten sam sposób. Osoby starsze wręcz zaniedbują z tego powodu picie wody. A jej zbyt mała ilość spożywana w ciągu dnia zwiększa łaknienie, choćby na owoce i słodycze. A jak wiadomo ich norma w diecie odchudzającej jest zawsze ściśle określona i nie należy przekraczać ilości zaleconej prze lekarza lub dietetyka.
Picie wody jest dobrym sposobem na utrzymanie właściwej wagi również po zakończeniu diety. Warto to mieć na uwadze i regularnie spożywać odpowiednią porcję, bez względu na porę roku.
https://www.medexpress.pl/o-odchudzaniu-diecie-i-wodzie-alkalicznej/81747