Jonizatory Wody aQuator

Dna moczanowa pod kontrolą

To bardzo bolesna choroba, więc warto szybko zając się jej odpowiednim leczeniem. Pomagają w tym nie tylko środki farmakologiczne, lecz także dieta i nawodnienie organizmu odpowiednią ilością dobrej jakości wody.

Najbardziej dotkliwymi objawami dny moczanowej są ból i obrzęk stawów, w których odkładają się kryształy moczanu sodu powstające, gdy stężenie kwasu moczowego jest za wysokie. Jedną z przyczyn tego stanu może być dieta zbyt bogata w puryny (zwłaszcza mięso, podroby, owoce morza), zaburzenia w metabolizmie kwasu moczowego lub choroby cywilizacyjne, z otyłością na czele. Najczęściej na dnę moczanową chorują mężczyźni. Zwykle pomiędzy 45. A 60. Rokiem życia. U kobiet problem ten pojawia się raczej w wieku menopauzalnym. Nieleczony może doprowadzić do niepełnosprawności lub do uszkodzenia różnych narządów wewnętrznych.

Wcześnie rozpoczęta kuracja połączona ze zmianą stylu życiu oraz modyfikacją diety daje możliwość normalnego funkcjonowania, a nawet odstawienia z czasem farmaceutyków. Zwykle o problemie chory dowiaduje się, kiedy zgłasza się do lekarza z powodu bólu stawu, najczęściej w paluchu. Rzadziej są to palce dłoni, kolana, barki. Bólowi może towarzyszyć gorączka. Stan taki trwa kilka dni, a nawet tygodni. Dolegliwość pojawia się nocą lub nad ranem i narasta. Zaatakowany stanem zapalnym staw jest opuchnięty i zaczerwieniony. Żeby zdiagnozować problem, lekarz musi wykluczyć inne choroby reumatyczne u sprawdzić kilkakrotnie stężenie kwasu moczowego we krwi.

 

 

Zależnie od stanu rozwoju choroby specjalista może zalecić odpowiednie leki, które usuną ból i stan zapalny oraz pomogą utrzymać stężenie kwasu moczowego na odpowiednim poziomie (poniżej 7 mg/dl). Ważna jest też dieta ubogopurynowa, czyli unikanie żywności zawierającej duże ilości białka. Takie produkty jak czerwone mięso, podroby, owoce morza przyczyniają się bowiem do powstawania kwasu moczowego. Ograniczyć należy również rośliny strączkowe, duże ilości owoców, a także napoje słodzone czy soki owocowe. Zabronione jest spożywani kawy, czarnej herbaty, kakao i alkoholu. W diecie nie powinno natomiast zabraknąć niskotłuszczowych produktów mlecznych (jogurt, kefir, maślanka czy chude sery).

Odpowiednie nawodnienie organizmu również wspiera leczenie dny moczanowej. Żeby uniknąć groźnego odwodnienia, chorzy powinni wypijać co najmniej dwa litry dobrej jakości wody, np. jonizowanej. Ma ona wyjątkowy odczyn pH i potencjał ORP* (przeciwutleniacz), niszczący wolne rodniki. Ze względu na antyutleniające działanie pomaga zapobiegać stanom chorobowym i ułatwia ich leczenie. Warto wiedzieć, że pełnowartościowej wody jonizowanej nie można nabyć w sklepie, ponieważ ORP z każdą godziną traci swoją ujemną wartość. Pełnowartościową wodę możemy pozyskać bezpośrednio przy źródle lub z jonizatora wody. To dzięki takiemu urządzeniu woda zyskuje właściwości odkwaszające i w rezultacie neutralizuje oraz usuwa z organizmu zarówno toksyny, jak i kwaśne substancje będące produktem ubocznym metabolizmu. Woda jonizowana pomaga przywrócić ciału równowagę kwasowo-zasadową, a warto wiedzieć, że zbytnie zakwaszenie organizmu bywa przyczyną wielu chorób.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.
Dowiedz się więcej Rozumiem

Tutaj kupisz jonizatory wody aQuator

kontakt@mediasklep24.pl

sklep@naturazdrowie.pl

kromolickaan@gmail.com

bok@med-life.pl

sklep@zdrowie-dom.pl

info@ozoneo.pl

olimpiafit@vip.onet.pl

sklep@grugo.eu

sklep@kawkaje.com

info@zdrowiemojapasja.pl