Podagra – co to? Objawy, przyczyny, sposób leczenia
Podagra to choroba atakująca stawy palców u stóp. Charakteryzuje ją duża bolesność zmienionych chorobowo miejsc, co przekłada się na spadek jakości życia codziennego. Poznaj objawy i sposoby leczenia podagry!
Co to jest podagra?
Podagra to pierwsza faza choroby o nazwie dna moczanowa. Podagra to ostre zapalenie stawów, które ma charakter epizodyczny - stan zmienionych chorobą miejsc na zmianę zaostrza się i łagodnieje.
Podagra - objawy tej fazy dny dotyczą kończyn dolnych, przede wszystkim dużych palców u stóp. W trakcie ataku pojawia się bolesność tych miejsc, obrzęk oraz uczucie gorąca. Ból pojawia się przede wszystkim w nocy i łagodnieje w trakcie normalnej codziennej aktywności. Atak trwa do około 4 dni. Z czasem ataki podagry nasilają się, a zmiany chorobowe zaczynają być dostrzegalne także na stawach powyżej palców - stawie skokowym, kolanowym i na nadgarstkach.
Podagra - przyczyny
"Choroba królów" - tak w dawnych wiekach zwana była podagra. Wikipedia podaje, że za jedną z przyczyn choroby uznaje się złą dietę. Obok czynników genetycznych, wysokie spożycie alkoholu, słodkich napojów oraz mięsa powoduje problemy z wysokim stężeniem kwasu moczowego w krwi, którego kryształki osadzają się w stawach i prowadzą do tworzenia się zmian chorobowych.
Podagra - diagnoza
Podagra to choroba, którą może zdiagnozować lekarz rodzinny lub reumatolog. Diagnoza opiera się na badania krwi i moczu oraz badaniu mazi stawowej. W niektórych wypadkach lekarz zleci również badania rentgenowskie, które pozwolą stwierdzić stopień zmian spowodowanych stanem zapalnym stawów.
Podagra - leczenie
Lekarz skupia się na objawowym leczeniu podagry. Leki to przede wszystkim środki, które mają łagodzić stan zapalny i zmniejszać bolesność stawów. Farmakologiczne środki, to jednak tylko część skutecznego leczenie, które oparte jest na zmianie nawyków i wypracowanie zdrowszego stylu życia.
Podagra, inaczej artretyzm, łagodzona jest przede wszystkim prawidłową dietą, opartą na produktach jak najbardziej naturalnych. Podstawą codziennego menu chorego powinny być surowe warzywa i owoce, oczyszczone z toksyn i środków chemicznych. Chory powinien również spożywać pieczywo pełnoziarniste i kasze. W trakcie leczenia konieczna jest rezygnacja, a przynajmniej drastyczne ograniczenie spożycia mięsa oraz podrobów i wszystkich innych produktów, które charakteryzuje wysoka zawartość tłuszczu.
Podagra - choroba leczona wodą
Leczenie podagry opiera się na oczyszczeniu organizmu z zalegających toksyn i przywrócenie naturalnej równowagi. W trakcie tego procesu, jednym z najważniejszych elementów leczenie jest woda, a zwłaszcza woda alkaliczna. Jej struktura pozwala na łatwe przyswajanie jej przez organizm, co znacznie przyspiesza proces puryfikacji organizmu. Chorym na podagrę zaleca się picie około 3 litrów wody dziennie. Woda może być podawana także w formie naparów z ziół, m.in. czystka. Bezwzględnie należy wykluczyć wszelkie napoje alkoholowe oraz słodkie soki.