Dieta alkaliczna – co to jest, co jeść, kto powinien być na diecie?
Właściwie dobrana dieta bez wątpienia może przynieść wiele korzyści – bez względu na to, czy komuś bardziej zależy na smukłej sylwetce, dobrym samopoczuciu czy pozbyciu się dolegliwości bólowych. Odpowiednia dieta ma ogromne znaczenie dla każdego, kto chce zadbać o własne zdrowie. Trudno się dziwić, że coraz większą popularność zyskuje dieta alkaliczna. Łatwo zrozumieć jej założenia, jeszcze łatwiej przygotować posiłki, a potrzebne składniki są przy tym powszechnie dostępne.
Na czym polega dieta zasadowa?
Dieta zasadowa, bo tak brzmi inne określenie diety alkalicznej, opiera się na utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jest to możliwe dzięki regulowaniu stosunku pomiędzy ilością spożywanych pokarmów o charakterze zasadowym oraz kwasowym w taki sposób, by utrzymać odpowiednią harmonię między tymi odczynami. Krótko mówiąc, dieta ma na celu zapobieganie zakwaszaniu organizmu. Co jednak zrobić, jeśli już do niego doszło? Wtedy liczba składników zasadotwórczych musi zostać zwiększona, aby przywrócić właściwe proporcje – to wszystko! Niestety czasami okazuje się, że nie jest to tak proste, jak mogłoby się wydawać. Dzieje się tak dlatego, że wielu osobom zdarza się ignorować pewne założenia diety alkalicznej, przez co nieświadomie uniemożliwiają albo znacznie utrudniają sobie osiągnięcie celu. Kwestią podstawową jest oczywiście zdobycie wiedzy na temat tego, które produkty mają charakter kwasowy, a które zasadowy. Właściwe dobranie proporcji między jednymi i drugimi jest gwarancją sukcesu diety.
Co jeść, aby zachować równowagę kwasowo-zasadową?
Oczywiście dla procesu szczegółowego opracowania jadłospisu istotne są różne kwestie. Jeśli organizm jest zakwaszony, na początku trzeba przede wszystkim ograniczyć spożywanie żywności powodującej zwiększenie stężenia kwasu. Gdy to się uda, pierwszy etap drogi do wyznaczonego celu zostanie pokonany. Następnie należy ustalić takie menu, które pozwoli na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Jakie produkty mają zatem właściwości odkwaszające? Decydując się na przejście na dietę alkaliczną, bez wątpienia powinno się zrezygnować z żywności powstałej z mąki pszennej, a także słodyczy czy słonych przekąsek. To jednak nie wszystko. Z pewnością należy też ograniczyć spożywanie mięsa i ryb. Nie znaczy to jednak, że trzeba całkowicie pozbyć się ich z jadłospisu, a zatem wielbiciele dań opartych właśnie na tych składnikach mogą spać spokojnie. Warto pamiętać, że mięso i ryby są źródłem białka. Lepiej nie rezygnować z nich zatem w stu procentach – między innymi ze względów zdrowotnych. Niedobór białka także może doprowadzić do zakwaszenia, mimo że znajduje się ono w produktach, które teoretycznie mają odczyn kwaśny. Warto mieć to na uwadze, tworząc nowe menu.
Wiele osób zastanawia się, co spożywać na diecie alkalicznej. W jadłospisie niewątpliwie muszą znaleźć się warzywa i owoce. Istotne są również takie produkty, jak soki czy woda alkaliczna. Właściwości każdego z nich z całą pewnością pozwolą Ci poczuć się zdecydowanie lepiej i korzystnie wpłyną na zdrowie.
W jakim celu stosować dietę alkaliczną?
Istnieje wiele powodów, dla których warto przejść na dietę alkaliczną. Dieta najczęściej kojarzy się ze sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów, jednak w tym przypadku nie jest to główny cel, choć na pewno łatwiej schudnąć, stosując jadłospis oparty na produktach o charakterze zasadowym. Warto też pamiętać, że zakwaszenie organizmu może być źródłem wielu nieprzyjemnych objawów. O jakich symptomach mowa? Na przykład dolegliwościach takich, jak ból głowy bądź mięśni, przemęczenie, rozkojarzenie, kłopoty z trawieniem czy ogólne złe samopoczucie. Można sobie z nimi poradzić, stawiając na jadłospis zawierający produkty o odczynach kwasowym i zasadowych w odpowiednich proporcjach. Często podkreślaną zaletą takiej diety jest również skuteczne oczyszczenie organizmu z toksyn.